Halifax crash in Weert

 

78th Sqd. ”Nemo non Faratus” = “Nobody Unprepared”

Op 22 September 1944 werd Weert bevrijd door de Engelsen, het Britse 3rd Infantry-Division, het Suffolkregiment. Nederweert, 5km., boven Weert was nog in Duitse handen.

De Halifax III, type MZ 763, 78th Sqn., maakte deel uit van een geallieerd bombardement op de stad Neuss in Duitsland, de aanval bestond uit 549 zware bommenwerpers van de types Lancaster en Halifax. Ze vertrokken vanaf vliegbasis Breighton om 19.02 uur. De geallieerden verloren die nacht 20 lancasters en 2 Halifaxes. Deze laatste twee kwamen beide terecht in de provincie Limburg, èèn bij Wijnandsrade en èèn bij de wijk Moesel, 1 km ZO van Weert, om 22.05 uur.
De Halifax die in Weert crashte werd neergeschoten door Oberfeldwebel Wolfram Möckel.

De Halifax-bemanning:
Piloot, John Stewart R. Swanson, flight-officer, 22 jaar, Monifieth, Angus, Schotland, Radio-operator, Alistair Campbell, sergeant, 20 jaar, Coatbridge, Lanarkshire, Schotland, Schutter, William Thomas Grew, flight-officer,22 jaar, Chelmsford, Essex, Engeland, Boordwektuigkundige, Robert Lawrence Nutbrown, sergeant,37 jaar, York, Yorkshire, Engeland, Navigator, A.T. Barnes, flight-sergeant, Engeland. Bomrichter, Louis F.F.G. Robert, sergeant, 32 jaar, Buenos Aires, Argentinië, Schutter, J. S. Bennett, sergeant, Engeland.

Om niet in bezet gebied neer te moeten storten, maakte de piloot een draai richting Weert, terwijl de bemanning zich klaar maakte om het vliegtuig te verlaten. Er heerste paniek, het luik moest eerst vrij worden gemaakt.

Bennett, Robert, Barnes en Nutbrown sprongen eruit. Sergeant Bennett en Sergeant Robert kwamen in bevrijd gebied terecht. Robert was trouwens een Belg, Pierre Davreax, omdat zijn familie in het verzet zat en de mogelijkheid bestond dat hij ooit gevangen werd genomen, veranderde hij zijn naam om zijn familie niet in gevaar te brengen.

Navigator Barnes dreef af met zijn parachute en kwam terecht in bezet gebied, hij werd tot het einde van de oorlog POW, nr. 1015, in Kamp L7 Bankov (Polen).

Boorwerktuigkundige Nutbrown verliet als laatste van deze vier het vliegtuig, maar zijn parachute ging niet open, en hij kwam terecht in bezet Nederweert. Daar ligt hij begraven op de Britse militaire begraafplaats.

De overige drie bemanningsleden, piloot Swanson, radio-operator Campbell en schutter Grew, storten neer met de Halifax in Weert. Grew werd in zijn geboortestad als vermist opgegeven, op 29 September, 1944.
Alle drie werden ze hier in Weert begraven door het Suffolk regiment, op het Rooms-Katholieke kerkhof aan de Molenpoort. Hier rusten ze nog steeds.

De jongens waren op hun 31ste missie, en op weg naar huis, toen dit alles gebeurde.

“NOBODY UNPREPARED”

Wesley and Irma Haex.
Ton Bosmans

 

gerealiseerd door
Enovative Webdesign