Tech Sgt. Richard R. SargentUS Army Air Corps WWII

July 8, 1920
Met dank aan Terry Wirick, hij bracht dit verhaal onder mijn aandacht.
April 16, 1944

De overblijfselen van de B-24 Bommenwerper bemanning keren na 63 jaar terug naar huis.

Tech. Sgt. Richard Ransom Sargent, leeftijd 23 uit North Girard (Now Lake City), USA, keerde op 7 Juli, 2007 terug naar huis.

Op 16 April, 1944 keerde de B-24 Liberator met o.a. Tech. Sgt. Sargent terug naar hun vliegveld in Nadzab, Nieuw Guinea, na het bombarderen van vijandelijke doelen bij Hollandia. De Liberator veranderde van koers vanwege het slechte weer en week uit naar het vliegveld in Saidor. Daar is hij nooit aangekomen.

In 2001 berichtte de ambassade in Papua New Guinea in samenwerking met POW/MIA Accounting Command, (JPAC), dat het wrakstuk van een Tweede wereldoorlog bommenwerper was gevonden in de provincie Morobe. In het begin van het jaar daarop doorzocht een team van JPAC de crash plaats en vonden ze het wrak en de overblijfselen van de crew. De Liberator droeg de naam “Here Tis”.

Richard werd geboren in 1920, op 8 Juli. Hij was de middelste zoon van Thomas en Lorena Ransom Sargent. Toen zijn vader stierf in 1929, verhuisde Richard met zijn moeder en twee broers, Ross en Keith, naar North Girard, tegenwoordig Lake City. Hij haalde zijn diploma aan de Girard’s Rice Avenue Union High School.

Met Amerika in oorlog, en na een jaar college, werd Richard opgeroepen voor militaire dienst. Hij koos voor de Army Air Corps. Van September tot December 1942, was hij in Keesler Field, Mississippi op de Air Corps Technische School. In Januari 1943, naar Albuquerque, NM, toen naar Roswell, NM., en als laatste naar Las Vegas in NV. Richard kreeg zijn Sergeant strepen in September 1943 en zijn vaste aanstelling bij de 604de Bomb Squadron in Wendover Field in Wendover, Utah. In December van dat jaar ging hij overzee.

De andere leden van de bemanning waren:
2nd Lt. Raymond A. Cooley, uit Leary, Texas; 2nd Lt. Dudley R. Ives uit Ingleside, Texas; 2nd Lt. George E. Archer uit Cushing, Oklahoma; 2nd Lt. Donald F. Grady uit Harrisburg, PA;
Tech. Sgt. Steve Zavac uit Cleveland; Staff Sgt. Joseph M. King uit Detroit; Staff Sgt. Thomas G. Knight uit Brookfield; Staff Sgt. Norman L. Nell uit Tarkio, MO; en Staff Sgt.Blair W. Smith uit Nu Mine, PA.

Deze foto’s kreeg ik toegezonden van Nancy Donald en haar dankbare familie.
Zij is de nicht van Richard, en hoewel ze hem nooit heeft gekend heeft ze alles geregeld voor zijn terugkeer naar huis. Richard rust nu op de begraafplaats van Girard, PA.

Volgens het Defense Department POW/MIA Personnel Office worden er nog steeds meer dan 74000 soldaten van de Tweede Wereldoorlog vermist.

 

gerealiseerd door
Enovative Webdesign