Sergeant Robert E. Grame

Robert Grame werd geboren op 14 December, 1917, in San Diego, California. De hele familie verhuisde naar Camp Creek, Atchinson, Kansas toen Robert 1 jaar oud was. Vader William (geb. 1884) en moeder Dilla (geb. 1888) hadden een eigen farm. Het was een groot gezin, 9 kinderen ( Robert was de middelste ) en oma Jessie. Oma kwam uit Schotland. Ze waren protestant.
Robert ging terug naar San Diego in 1938 na 1 jaar Atchinson highschool om als magazijn bediende te gaan werken.
Op 9 december 1942 ging Robert E. Grame het leger in. Zijn basis training kreeg hij in Texas, Camp Howze waarna Camp Clairborne in Los Angeles volgde. Vanwege zijn kwaliteiten werd hij al snel bevorderd tot Sergeant.
Sergeant Robert Grame was ingedeeld bij het 333st Infanterie Regiment, 84th Infanterie Divisie. Hij diende in het 3e Battalion, Item-company. Lichte infanterie, een Railsplitter, met als motto: STRIKE HARD.
Deze infanterie divisie werd op 15 Oktober 1942 geactiveerd, onder Majoor Generaal John Hildring.Ze werden ook wel de “Lincoln County”Divisie genoemd ter nagedachtenis aan een jonge Kapitein Abraham Lincoln tijdens de Black Hawk War in 1832. Daar dankten ze ook hun schouder patch aan.
Deze Divisie vocht ook in WWI.

De 84th Infanterie Divisie ging op 12 Oktober, 1944 naar Engeland, en landden op Omaha-Beach tussen 1 en 4 November. Ze trokken meteen door naar Nederland, richting Gulpen. Ingedeeld bij het 3de Britse leger.
Op 18 november kwam het 333ste Infanterie voor het eerst in actie, met een aanval op Geilenkirchen in Duitsland, gelegen aan de Siegfried-linie. Operatie Clipper, en maakten deel uit van het grote offensief in het Ruhr-gebied.
Na Geilenkirchen te hebben veroverd, trokken ze op naar de Wurm vallei en Muellendorf, de weg ernaar toe lag vol mijnen dus ze moesten door de modderige velden. Moeilijk omdat het bleef regenen.
Ze waren schietschijven voor de Duitsers.

21 November kwamen de tanks hen te hulp. Het 84th stond lijnrecht tegenover de 15de Panzer Grenadier Divisie. Tot en met 23 November werd er ontzettend hard gevochten, het 84th ging in defensief.
De divisie verloor in deze operatie 2000 man, waaronder 169 gesneuvelden en 752 vermisten.

Sergeant Robert E. Grame sneuvelde op Thanksgiving-day, 23 November, 1944. Op 14 December, 1944 zou hij 27 jaar zijn geworden.
Hij ontving een Purple Heart.

De Railplitters keerden op 21 Januari terug naar de Verenigde Staten, en werden een reserve divisie.

Dank bij dit onderzoek gaat uit naar:
Mevr. Fietje Queadvlieg,
Claudia Bosshammer en Jan Hill, Bibliotheek San Diego, California,
Barb at Serra Research Center,
en iedereen die ik vergeten ben...

Purple heart - Rusty knights place

 

gerealiseerd door
Enovative Webdesign